Rainarai: Algerijns-nomadische keuken met natuurlijke producten

Laurent Med Khellout is chef-kok en eigenaar van restaurant en cateringbedrijf Raïnaraï. Daar voert hij een Algerijns-nomadische keuken met uitsluitend natuurlijke producten.

‘Als je het eenmaal hebt geproefd, laat het je nooit meer los, dat is de kracht van de nomadische keuken. Ik ben altijd al een nomade geweest, een reiziger, een vrije man in het leven. Ik was altijd buiten en kon overal slapen. Ik kom uit Algerije, uit een familie van nomaden.

Nomadisch betekent voor mij vrijheid, een losse stijl van leven en dus ook van koken, waarbij de avontuurlijkheid en de kwaliteit voorop staan.

Toen ik nadacht over de naam die ik mijn restaurant wilde geven, werd ik wakker met een droombeeld uit mijn jeugd. Ik zag mijn oom op een paard ‘Rairairai’ zingen. Rai is een Algerijnse muziekstroming die terugvoert op de traditionele muziekcultuur van de bedoeïenen, die tijdens het zingen commentaar leveren op de nieuwtjes van de dag. Het woord Rai betekent letterlijk ‘ik vind’: het verwijst naar de eigen mening van degene die zingt, en naar het toevoegen van een persoonlijke noot. Voor mij staat het voor onafhankelijkheid. Zing met je gevoelens, dan kom je waar je wilt komen. Dat is wat Raïnaraï betekent. Zo is het begonnen.